Monday, October 3, 2011

2020 Countdown Clock Urban Design Competition

Assalamualaikum p e m b a c a b l o g h a k u 

Yes... insyaallah, kita akan dapat melihat lagi satu sejarah pembangunan yang bakal terukir untuk Negara Malaysia dan akan mengubah sebilangan wajah bagi Dataran Merdeka. So diluar sana yang inginkan rekabentuk dari Arkitek dan Urban Design ini menjadi satu perubahan dalam pembangunan Negara, boleh la korang 'vote'. Sokonglah, semoga ia terus menjadi kenyataan. Meh kita tengok gambar-gambar dibawah ini.

sorry gambar tak clear sangat, sebab ambil guna phone haku saja.

nie Dataran Merdeka, dekat padang. 
-Gambar dari Phone haku

yes dapat juga gambar JPEG dari blog tuan punya projek ini Mr. Eric Yong 
wahh Eric, den memang sokong mu 90% lah, lagi 10% kalau mu kasi design sama den lagi lah..muahaha. Nak tengok lebih jelas, sila klik pada gambar untuk besarkan.

korang nak tahu, rekabentuk ini tercetusnya idea daripada Bunga Kebangsaan 'Bunga Raya' dan Tangan Tengku Abdul Rahman ketika beliau angkat tangan semasa laungkan Kemerdekaan di Stadium. Tak percaya? haku ada bukti nie.

tengok, di ilhamkan dari bunga raya, dapat menjadikan sebuah bangunan..
-Gambar dari Phone haku.

ha.. Inilah yang dimaksudkan tu. Cuma korang lihat pada gamabr pertama Tengku dan ikuti anak panah pada gambar seterusnya, ada garis b'warna hijau dan mengikuti aliran tangan Tengku.
-Gambar dari Phone haku.

So kesimpulan rekabentuk ini adalah, ciri-ciri yang terdapat pada dalam Negara dan Sejarah Perdana Menteri pertama(Bapa Kemerdekaan)

P/s: Selalulah kita bangga dengan seni dan warisan Negara kita Malaysia. Kerana disini juga terdapat banyak keUnik kan dan Keistimewaan dan menjadi Malaysia negara mencapai tahap pembangunan yang Moden.


P/s: jangan lupa teruskan sokongan padu anda,untuk pembangunan Malaysia.


-Maaf. Kualiti gambar tidak memuaskan, nanti haku cuba dapatkan soft-copy dari Encik sagu (Mr. Eric) :)


2 comments:

anis said...

adakah anda juga seorang pelajar town and regional planning/ urban planning??

Kartunis Damas said...

x. den bukan student prncang bndar dn wlayah. but den brkawan sahaja. den bkn budak pndai, nk stdy2 cm tu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...