Friday, August 19, 2011

Tangan Manakah

Asslamualaikum ya sahabat

Memandangkan hari nie haku ponteng keja atau dalam bahasa budiman nya cuti kerja. hehe. Okay first sekali haku nak tanya korang la kan, korang tulis tangan mana kiri or kanan?
Okay yang dah jawab simpan jawapan tu k. Nie hari haku nak cerita sedikit tentang penulisan mengunakan tangan. Okay lagi sekali haku juga insan yang dilahirkan sempurna sepertimana kanak-kanak lain. Tapi kenapa haku menulis menggunakan tangan kiri ? sedangkan akak-akak haku semuanya kanan, termasuk lah ayah,mak dan sebagainya? bagus sebab haku ada kelebihan istimewa bak kata Kitso Gadis 'somethng special...10% sahaja kidal...xke 2 slh 1 kistmewaan d'... Right kan ?


Haku jadi terfikir dengan kata-kata beliau, bagi haku siapa yang menulis menggunakan tangan kiri mempunyai kelainan atau keistimewaan ataupun kreatif. Kidal adalah seni yang sukar dicari. Tapi itu sayang sekali bagi haku. Kenapa? sebab haku sekarang dah tukar penulisan menggunakan tangan kanan :(. Atas sebab-sebab yang haku tak boleh terima sama sekali.

1) Di sekolah kerap sekali haku dipukul dekat tangan oleh cikgu haku. Kerana menulis menggunankan tangan kiri (tak masuk akal sungguh!)
2) Di rumah pula mak haku selalu juga pukul tangan dan pesan supaya haku tukar munggunakan tangan kanan. Katanya tulis tangan kiri tak elok, tangan basuh taik. Ohh my g... 

 Now haku dah tukar akibat tindakan diatas ..See, tapi desakan tersebut tidak memberi perubahan besar dalam hidup haku, Sebab haku tetap giat dalam penulisan Sajak, dan Pantun haku juga masih lagi mampu hasilkan karya komik-komik ku dan setiap perbuatan yang melibatkan tangan juga haku guna tangan kiri. Tangan kanan ku seolah-olah mati. Cuma Tulis yang kumampu gunakan tangan kanan . Trimas Allah beri haku sebegini.

-Gambar dari Google
-Nak banci berapa orang blogger tulis guna tangan kidal ?
boleh sertakan jawapan di komen. TQ =)

13 comments:

ain rahman said...

woh..buleh multitasking hg ni..hebad!!..aku kanan ja :( huuuuu

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

haha.. aku juga sperti kamu =)
eleh wey tangan kanan pun hebat taw. mcm2 boleh, Pedana mnteri pun kanan.

ain rahman said...

PM??haha..aku xmo jd menteri
aku nk jadi multitasker...nk yg rare..hahaha

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

wow..hebat la cam tu.
jadi2. pastu hang smbung la architect. lagi best wey.

adiba ramli said...

saya kanan la..hihi..sebab semua famili tangan kanan..
tapi org kata si kidal ni pandai melukis. ye kot?

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

hehe.. kanan pun sama. tulisan kanan lebih cantik taw.

emm kidal nie xsmua org pndai lukis.

contoh:
kanan- tulisan cantik,lawa.
kiri-kreatif, pandai lukis.
kan ada keistimewaan sendiri. hehe

Noorul Amera Adnan said...

wahh adik akak nie tgn kidal rupanya. akak boleh guna dua2 tgn kiri dan kanan (yg nie tipu). org ckp tgn kidal pandai maths dan kreatif. untunglaa hihi

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

hehe ..tapi dah tukar dah akak.
sebb cikgu slalu pukul bila tlis tgan kiri. Ehh ye ke pndai math? adik xrasa mcm tu pown..hehe
wahh hebad la akak, dua2 leh guna(entah2 betul guna dua2)

ain rahman said...

haha..mmg niat cmtu...insya-allah :D

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

bgus bangat wey, aku sokong hg 100%..
nanti leh la tkar2 idea.hahah

ain rahman said...

haha..bleh sgt!

.d.a.m.a.s.e.n.i. said...

hg abis stdy bila wey?
best taw keja cm nie. ramai kita knl..hhehe

ain rahman said...

2014..keja mmg best pn...tambah keja cm hg..hmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...