Thursday, June 7, 2012

Belajar Melukis Kartun Menggunakan Paint

Assalamualaikum p e m b a c a b l o g h a k u.

Sedia tahu penggunaan Paint sangat sukar untuk kita melukis dengan puas,pantas dan hasilnya seperti lukisan budak sekolah. Ok, kali ini aku cerita sedikit mengenai cara-cara penggunaan paint. Klik dan masuk ke Software Paint (Create and Edit Drawing), dan tetera background putih kan. So untuk mulakan melukis hampa just klik pada brushes, pilih jenis brush sama ada 'Oil Brush' atau 'Watercolor Brush' than pilih Size (se-eloknya guna yang kecil atau sederhana) dan pula klik antara warna line yang hampa minat, Hitam ka, biru ka, hijau ka, apa-apa saja lah. Cuma hendak bina line permulaan. Buatkan rangka/bentuk kartu. Lakarkan mengikut step by step, ikut tahap kemahiran hampa. Kalau yang terror dibahagiah rambut buat rambut dulu, kalau kepala, kepala dulu dan seterusnya. Contoh di bawah nie.












Step1- Bahagia Kepala



Step2- Bahagia Badan.



Step3- Bahagian Kaki dan Tangan.



Step4- Tanda bahagia mata, hidung dan mulut.(Pandangan) 
Mudah nanti nak lukis Mata, Hidung dan Mulut.



Step5- Lukis bahagia pancaindera


Step6-  Pilih warna yang hampa minat.



Step7- Mulakan m'warna bahagia badan/baju.


Step8- Pilih warna pada bahagia kaki/seluar yang beza dari warna badan/baju




Step9- Warnakan keseluruhan kaki/seluar



Step10- Pilih warna kulit untuk diwarnakan pada bahagia muka,
 tangan dan anggota badan.



Step11- Habiskan warna pada keseluruhan bahagian.



Step12- Warnakan pada bahagia rambut dengan warna kesukaan hampa okay.



Step13- warna dengan gaya anda, atau lebih kemas dari ini.



Step14- Klik pada button Brushes seperti step1.



Step15- Lakarkan semula line/bahagia untuk terangkan semula bahagia yang pudar.



Step16- Warnakan kening, ubahsuai mata, dan telinga.
sempurnakan line atau warna yang cacat.



Step17- Lihat lukisan hampa, jika terdapat line,warna atau bahagia yang masih t'tinggal.
Lukisan ini tiada hidung ok. Sebab haku lebih selesa bila tiada hidung (atas faktor-faktor nya).



Step18- Lakarlah background kesukaan hampa, seperti dalam hutan ka, di bandar ka, sekolah ka, 
atau tempat-tempat yang menarik yang hampa sukalah senang.




Step19-  Gunakan pembayang pada lukisan hampa, untuk tampak kan lagi cara kehidupan
kartun hampa


Step20- Tinggalkan/turunkan tandatangan ataupun tarikh lukisan ini siap, ianya sebagai Copyright/ hakcipta hampa selamanya milik hampa..hehehe..


By Damas.

Selamat mencuba serta lakukan ia sebagai kemahiran dan kelebihan anda :)























3 comments:

Hazwan Arif said...

macam susah je haha


http://kalampatah.blogspot.com/

Kartunis Damas said...

haha..memang agak susah la..tapi gunakan tips 'satu klik mouse, satu garis'. jangan tekan mouse lama sgt sampai siap satu muka. itu mmg susah la..slmt cuba ")

farah hanim said...

memg susah pom
hehee :D
simple tp smartt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...